Hevonen

Traumahaava

Potilas

Kaksivuotias hevonen karkasi haasta myöhään illalla ja törmäsi pihalla lojuvaan metalliromuun. Kahteen hevosen jalkaan tuli haavoja. Oikeassa etujalassa oli 15 cm:n repeämä vuohisen yläpuolella, niin että tibia tuli näkyviin. Repeämä oli pystysuuntainen, mikä oli omiaan haittaamaan paranemisprosessia. Oikeassa takajalassa oli samanlainen repeämä, joka oli toista vammaa hiukan suurempi. Takajalassa oli haava kruununrajassa sekä syvä haava vuohisen sisäpuolella. Syvästä haavasta vuoti runsaasti verta.

Hoito

3. Helmikuuta: Ilta jolloin onnettomuus tapahtui. Kutsuttiin eläinlääkäri. Aluksi haavat näyttivät vakavilta, mutta jänteet olivat kunnossa ja säärien ja vuohisten haavat ommeltiin. Kruununrajassa olevaa haavaa ei voitu ommella, koska kyseessä on liian kova alue.

15. Helmikuuta: Kun ompeleet poistettiin, haavat aukesivat. Eläinlääkäri puhdisti ne ja aloitettiin Sorbact Absorption Dressing (haavatyyny) hoito. Säärien suurissa haavoissa oli runsaasti granulaatiokudosta, ja niihin oli muodostunut paljon tulehdusnestettä. Sidoksia vaihdettiin aluksi joka toinen päivä. Paranemisen edetessä sidoksia vaihdettiin harvemmin, ensin joka kolmas päivä, sitten joka neljäs päivä.

21. Maaliskuuta: Haavat ovat lähes parantuneet.

 

Haavatyyppi

Viiltohaava

Tuote

Sorbact® Absorption Dressing (haavatyyny), Sorbact® Gel Dressing

Maa/sijainti

Ruotsi, Askersund

Hoitojakso

17. helmikuuta – 21. maaliskuuta 2016

 

Valikoituja Sorbact®-tuotteita voi ostaa apteekeista. Eläinlääkärit voivat tilata tuotteet helposti tukusta.